donderdag 21 mei 2009

Kleine dingetjes

Voor deze ene keer schrijft niet Marlies maar Mathijs een stukje op Marlies haar weblog, Mathijs en Galicia dus.
Zo heel veel verschilt Spanje natuurlijk niet van Nederland. Zeker Galicië niet, want het weer is hier echt Nederlands: veel regen en zo af en toe een dagje zon, en dat levert soms mooie luchten op zoals Marlies al een keertje liet zien. Toch zijn er van die kleine dingetjes die Galicië Galicië maken.
Een van de dingen waar ik mij elke keer weer over verbaas is het gebrek aan intelligentie van de stoplichten. Er zijn geen knopje voor voetgangers om aan te geven dat je over wilt steken en er liggen geen lussen in het wegdek opdat het systeem weet of er auto’s zijn of niet. En dus zie je nog wel eens een rij auto’s wachten voor een rood licht op een leeg kruispunt. Sowieso is het verkeer hier en beetje ene zooitje, zie bijvoorbeeld Marlies’ stukje over parkeren als een Spanjaard.

De universiteitsbieb hier in Lugo lijkt wel gemaakt om elk geluidje uit te vergoten. Als ik rondloop hoor ik mijn schoenen piepen en elk kuchje klinkt als een kanonschot. In de bieb in Nederland klinkt alles toch een stuk gedempter. Gelukkig heb ik een zaal speciaal voor professoren en aio’s gevonden, waar ik meestal de enige ben die er zit en heb ik dus redelijk weinig last van het gegalm.

Maar er zijn ook leuke kleine dingetjes, die het leven hier wel aangenaam maken. Het mooiste is toch wel dat je hier ’s ochtends bij de koffie (in mijn geval natuurlijk nog steeds thee) een tapas krijgt aangeboden. Dus net op het moment dat ik nog een vaag lunch honger gevoel begin te krijgen (12.00h) wordt mijn maag gesust met een lekker hapje tortilla de patatas of empanada.
Wat ook wel fijn is, is dat het hier pas laat licht wordt, en ook weer laat donker. Eigenlijk zou Galicië in de zelfde tijdszone als Engeland en Portugal moeten liggen, maar twee tijdzones in een land is ook maar lastig. Mij komt dat wel goed uit, zo is het een stuk makkelijker aanpassen aan het Spaanse tijdschema (werken van 10.30 tot 14.00 uur en 16.00 tot 20.00 uur) gewend. Dat wordt nog leuk terug in Nederland…
En zelfs op het kleinste kamertje van de universiteit ontloop je niet aan het gevoel dat het hier toch net iets anders is als thuis. De kreten op de deuren van WCs zijn hier bijvoorbeeld Viva Galicia (leve Galicië) en Libertad e Socialismo (vrijheid en socialisme) inclusief hamer en sikkel. Toch weer wat anders als Ajax en Feyenoord…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten